оброци

што јадеме

оброци

Нашата цел во дневниот центар ТИП ТАП е да се погрижиме на децата да им се обезбедат сите потребни хранливи материи што им се потребни за нивниот развој при нивните оброци. Затоа нудиме урамнотежена исхрана со многу овошје и зеленчук секој ден. Нашите оброци се подготвуваат на лице место и придаваме големо значење на разновидноста и употребата на свежи состојки. Нашите рецепти се избрани според сезоната за секогаш да го нудат најдоброто.

Сакаме децата активно да учествуваат во купувањето намирници и на тој начин да добијат увид во изборот и потеклото на намирниците. Кога ја подготвуваме храната, ги охрабруваме децата да ни помогнат за да видат од кои состојки се направени нивните оброци. Исто така, редовно печеме заедно во групата.

Сакаме да ги мотивираме и инспирираме децата во секоја ситуација. Нам ни е особено важно тие да научат да се однесуваат со почит кон храната.

vegetables

примерок план на менито

кој ден
понеделник
вторник
среда
четврток
петок
Утро
овошје / житарки / јогурт / итн.
овошје / житарки / јогурт / итн.
овошје / житарки / јогурт / итн.
овошје / житарки / јогурт / итн.
овошје / житарки / јогурт / итн.
средината на утрото
овошје/зеленчук/леб/итн.
овошје/зеленчук/леб/итн.
овошје/зеленчук/леб/итн.
овошје/зеленчук/леб/итн.
овошје/зеленчук/леб/итн.
пладне
Палента од шафран со рататуј
санта мраз зелена салата
Тост со телешко и билни кваркови
Мешана салата
Интегрални пени со Cinque Pi и тиква
Салата од пченка
Златни грутки со зеленчук
салата од компири
Роменска зелена салата со топовски топчиња кисели краставички и зелена салата
попладневна ужина
Zwärgliquark
овошје
торта со лимон
овошје
Јогурт со корнфлекс
овошје
нектарински сон
овошје
Печурки од домати на шумски под
овошје
ноќт
Зеленчук и овошје
Зеленчук и овошје
Зеленчук и овошје
Зеленчук и овошје
Зеленчук и овошје

Ние главно користиме швајцарско месо. Се прогласуваат исклучителни случаи. Го задржуваме правото да направиме краткорочни промени.