филозофија

„Покажи ми како се прави тоа и ќе ти покажам како ќе пораснам
затоа што можам и сакам да го сторам тоа сам“

Она што ни е важно

Имаме модерен концепт. Подолу ќе добиете увид во нашата филозофија и педагошка работа. Педагошкиот концепт редовно се ревидира од нас и е важна алатка за професионална грижа за децата.

Деца

Возбудлива средина

детска група

Нашата детска група во дневниот центар е управувана во согласност со важечките кантонални упатства за големината на групата. Се грижиме за деца на возраст од 3 месеци до 6 години. Кога ја составуваме групата, се грижиме таа да ги задоволува потребите на децата, како и секојдневната рутина, за да може секое дете да биде поединечно поддржано.

Обезбедуваме доволно простор за доенчињата за да можат поединечно да дизајнираат свој сопствен ритам на спиење и будење. Обезбедуваме дека има материјали за игра соодветни за возраста и инспиративни што можат да ги користат.

Секогаш кога е можно, доенчињата учествуваат во групни излети и активности. Во средина на мешана возраст, доенчињата брзо стануваат активни и со интерес ја набљудуваат својата околина. Ние им нудиме доволно стимулации, како и заштита и безбедност за да им понудиме безбедна и возбудлива средина.

даде безбедност

аклиматизација

Успешниот почеток во нашата грижа поврзана со семејството започнува со значителен период на приспособување. Во оваа фаза детето и родителите го запознаваат дневниот центар, детето се навикнува на новата средина и остварува првични контакти со негувателките и другите деца. Сосема е нормално и детето и родителите на почетокот да чувствуваат страв и несигурност.

Нашиот период на прилагодување започнува две недели пред официјалниот датум за влез. Придаваме големо значење на флексибилноста и индивидуално ги координираме моментите на смирување со родителите за да ги задоволиме потребите и ритамот на детето.

независна

бесплатно вртење

Бесплатната игра е од огромно значење за нашите деца. Овде тие имаат можност самостојно да одлучуваат за нивните партнери за играње, видот на играта, местото и должината на играта. Во групата, тие можат да стекнат различни искуства во социјалната интеракција. Невознемирената игра им нуди на децата најширок спектар да ги развијат и промовираат своите социјални, фактички и лични вештини. Се запознавате себеси и се натпреварувате со другите. Затоа, посветуваме доволно време на играта.

Нашите претпоставени се достапни на децата во секое време како контакти и соиграчи. Тие одвојуваат време да го гледаат натпреварот, да даваат импулси или да интервенираат доколку опасноста е неизбежна.

свеж воздух

Природата

Придаваме големо значење на тоа децата да можат да излегуваат на свеж воздух секој ден и да испуштаат пареа. Нашите шумски денови се составен дел од нашиот неделен распоред. Без разлика дали се качувате, градите, палите оган или градите куќи, шумата станува возбудливо искуство за целата група.

Секое дете во нашиот објект е мал истражувач и авантурист. Имаат желба да се качуваат по дрвја, да балансираат на стеблата и да пробуваат многу работи. Им овозможуваме на децата да експериментираат, доживуваат и учат во природа. Притоа внимаваме на потенцијалните опасности и истовремено им ги покажуваме потребните граници и можности.

Моторни вештини

Движење

Децата имаат природен и жив нагон за движење, што е мотор за нивниот развој. Во оваа фаза на развој, важно е на децата да им се даде доволна слобода на движење и поттик.

Моторните вештини се поттикнуваат во сите активности. На пример, песните во кругот на пеење се придружени со движења. Се грижиме децата да не мора да седат предолго мирни, без разлика дали се работи за јадење или за изработка на ракотворби и намерно обезбедуваме разновидност.

На нашите прошетки, екскурзии и посети на шума им овозможуваме на децата активно искуство.

предмети

проекти

Децата учат преку интерес и активност.
Нам ни е важно на разигран начин да ги приближиме децата до возбудливите теми. Спроведуваме два до три поголеми проекти годишно. Со децата можеме да разгледаме теми како што се: бои, фарма, животни, болница, противпожарна бригада, полиција итн. Проектите се организирани и дизајнирани на возбудлив и интересен начин. Екскурзии на темите и ритуалите ќе не придружуваат во секојдневниот живот.
Изборот на проектот го правиме врз основа на нашите набљудувања во групата и сите теми и ситуации што нè придружуваат однапред.

програма

активности

Планираните и водени активности имаат за цел да им покажат на децата нови работи и да создадат заеднички искуства. Се земаат предвид интересите и предлозите на децата. Врз основа на овие интереси, нашите супервизори дизајнираат игри или програми како што се музика, танцување, ракотворби, сликарство и дизајн.

Заедничките патувања во зоолошката градина, шумата, фармата, игралиштата или градовите Бил или Берн можат да станат врвни моменти на денот во дневниот центар за деца.

избалансиран

Исхрана

Нашата примарна цел во дневниот центар ТИП ТАП е да им ги обезбедиме на децата сите хранливи материи што им се потребни за нивниот развој при нивните оброци. Затоа им нудиме урамнотежена исхрана со многу овошје и зеленчук секој ден.

Оброците се свежо подготвени од нашиот тим на лице место. Придаваме големо значење на разновидните јадења и користиме што е можно повеќе свежи состојки. Нашите рецепти се избрани според сезоната со цел да понудиме разновиден избор на јадења.

Редовно им овозможуваме на децата да бидат присутни кога одиме да купуваме намирници. Ова им овозможува од прва рака да искусат од каде доаѓа нивната храна и како таа изгледа. Кога ја подготвуваме храната, ги охрабруваме децата да помогнат за да видат од кои состојки се направени нивните оброци. Имаме и редовни групни пекарски активности каде што заедно печеме и откриваме нови вкусни искуства.

Во секоја ситуација ги охрабруваме и инспирираме децата. Ние придаваме големо значење на кон храната да се однесуваме со почит и ги учиме децата на важноста на здравата исхрана.

Родители

флексибилност

Понуда

Целта на дневниот центар ТипТап е да понуди најголема можна флексибилност за родителите.

Нашиот дневен центар се карактеризира со:

„висок квалитет на грижа за децата“
„висок сооднос на нега“
„семејна структура и јасна големина“
„Мотивиран тим за поддршка кој редовно оди на понатамошен тренинг“
„долго работно време“
„Минимална нега од 1 ден“
„Избрана дополнителна понуда“
„Флексибилност ориентирана кон клиентите“
„Итни места за размена на денови и дополнителни денови“
„Придружување на патот до градинка“

информации

родителски прилики

Во текот на годината се одржуваат различни родителски настани на кои се поканети сите родители. На овие настани може да се даваат информации и да се поставуваат прашања. За тоа време, раководството и старателите им се достапни на родителите за дискусија и родителите имаат можност да се запознаат.

Следниве настани се случуваат:

  • Родителски вечери (еднаш годишно)
  • летна забава
  • Повод за Дедо Мраз
  • Кита бранч
избалансиран

разговори

Кога родителите ги оставаат или земаат децата, се одржува кратко и информативно интервју за предавање. Се разговара за дневната рутина и благосостојбата на детето. На родителите им се советува да планираат доволно време за ова предавање, збогување и каква било информација.

Личните разговори со родителите за нивните деца се одвиваат по договор, но најмалку еднаш годишно. И персоналот за грижа и спонзорството се отворени за разговори со родителите во секое време.

Дневниот центар смета дека годишните родителски разговори се исклучително вредни. Тука се одвива интензивна размена меѓу родителите и дневниот центар. Се дискутира за благосостојбата на детето во дневниот центар, како и прашања за опциите за поддршка, посебни набљудувања или претстојното влегување во дневниот центар.

квалитет

анкета на родители

Во однос на обезбедувањето квалитет, менаџментот секоја година спроведува родителска анкета. Овде родителите и вработените имаат можност да ги искажат своите впечатоци, критики, пофалби и предлози за подобрување.

транспарентност

софтвер

За нас најважна работа во работата со родителите е транспарентноста.

Работиме со избран софтвер и апликација која ви дава увид во нашата секојдневна дневна грижа.
Важни информации и транспарентна комуникација може да се одвиваат во заштитена средина.

долгогодишно искуство
0
Среќни деца
0 +
вработените
0 +